5 fördelar med att växa upp med en hund

Det råder ingen tvekan om att hundar är människans bästa vän. Det finns i stort sett inget bättre än att mötas av en blöt nos och en viftande svans efter en lång arbetsdag. Med en hund vid din sida är du aldrig ensam, du känner dig mindre stressad och matas med villkorslös kärlek dygnet runt. Men hundar är inte bara till förmån för vuxna. Faktum är att det finns många fördelar med att låta dina barn växa upp med en pälsbeklädd vän!

 

Hundar är vänskapliga, kelsjuka och fungerar som en ständig följeslagare till barn, stora som små. Om du funderar på att adoptera en hund och införskaffa alla hundsaker som den kan tänkas behöva listar vi här några goda skäl till varför som förhoppningsvis kommer att övertyga dig.

Man lär sig att ta ansvar från tidig ålder

Med en hund i familjen har barnen plötsligt ansvar över någon annan. Vanligtvis är barn upptagna med sig själva och att leka med sina vänner, men tänker sällan på vad de gör som påverkar andra. Med en hund måste de lära sig att ta ansvar från tidig ålder, gå ut med hunden när den behöver rastas och se till att den har det bra under alla tider på dygnet. Även om de vuxna i hushållet naturligtvis bär det största ansvaret för hundens välmående, lär sig barnen sakta men säkert att åsidosätta tid åt en annan familjemedlem.

Med en hund har man en ständig följeslagare vid sin sida

Hundar är otroligt hängivna sina ägare och ser alltid till att både husse och matte har det bra. Samma sak gäller för minstingarna i familjen. Därför blir hunden en slags ständig följeslagare för barn, vilket innebär att barnet alltid har någon att vända sig till för moraliskt stöd. Oavsett om barnet har haft en bra eller dålig dag finns hunden alltid där för att visa sin uppskattning genom att leka och gosa med barnet. Det om något är villkorslös kärlek som alla barn behöver.

Dagliga promenader främjar en hälsosam livsstil

Barn behöver röra på sig regelbundet för att hålla sig friska. Regelbunden fysisk aktivitet förbättrar konditionen, muskelstyrkan och skeletthälsan. Därutöver kan regelmässig aktivitet också förbättra den psykiska hälsan, som blir allt viktigare att prioritera bland dagens unga. Men det kan vara svårt att se till att ditt barn får tillräckligt med motion, särskilt om du har ett heltidsjobb och ett fullspäckat schema. Därför kan en hund i familjen göra underverk. En hund behöver trots allt rastas några gånger dagligen, och dagliga promenader kan främja en hälsosammare livsstil för barn.

Genom att ta hand om djur tränas barn att bli mer empatiska

Ännu en fördel med att växa upp med en hund är att man utvecklar sin empatiska förmåga. När barn leker med hundar lär de sig att förhålla sig till hundens villkor och inte bara sina egna. De kan inte bara störa hunden när som helst och lär sig att vara snälla och omtänksamma för att hunden ska må så bra som möjligt. Empati är en otroligt viktig färdighet att bära med sig in i vuxenlivet.