Ha kul med hela familjen med Ordel!

Att spendera tid med familjen är bland det roligaste man kan göra. Det kan dock bli enformigt i längden om man ständigt gör samma saker. Det finns mycket olika typer av underhållning som är passande för familjen, och ett av de är spelet Ordel. Det utmanar dina språk- och problemlösningsförmågor, samtidigt som du utvecklar dem. Ifall det faller dig i smaken, läs mer om Ordel här! Där konsten att välja rätt ord lägger till spänning och underhållning för hela familjen, och är ett suveränt sätt för barnen att utveckla sina språkförmågor.

Hur man spelar

Ordel är en lättlärd och spännande variant av Wordle. Målet är att gissa ett fembokstavsord med 6 försök. Varje bokstav får en färg: svart om den inte ingår, lila om den är rätt men är på fel ställe, och grön om den är på rätt plats. Uteslut bokstäver effektivt för att förbättra din statistik. Målet är att klura ut ordet med så få försök som möjligt!

Ordels historia

Ordel kom till genom att en man som heter Adam Andreasson, som ofta spelade den engelska varianten Wordle tyckte det var synd att det inte fanns en svensk variant. Då valde han att istället för att vänta på att någon annan ska göra det, gjorde han det själv, och spelet blev en stor succé. Spelet växte och har idag flera tusentals spelare över hela landet.

Vanliga strategier

De flesta spelare brukar utveckla sin egen strategi när det kommer till Ordel. Den vanligaste är att fokusera på de bokstäver som förekommer mest i svenska språket, alltså r, n, s, t, a och e. Ifall du får med alla dessa i dina två första ord är du på god fot. Det är också rekommenderat att inte lägga fokus på bokstäver som förekommer väldigt sällan som z och x.

Hitta strategin som passar dig

För att nå din högsta möjliga potential på Ordel är det viktigt att hitta den strategi som passar dig och ditt tankesätt bäst. Detta kan du uppnå genom att pröva olika strategier och se vad som funkar bäst för dig helt enkelt. Att välja den strategi som passar dig bäst kommer att få dig att ta ditt spel till nästa nivå.

Tips för att bli bättre

1. Lägg mest fokus på att börja med ett riktigt starkt ord. Du kan söka online på tips från andra spelare om vilka ord som är bäst att börja med.

2. Börja med samma ord varje gång. Detta kan få dig att standardisera din strategi och göra resten av spelet enklare genom att ha samma approach varje gång, vilket hjälper dig i längden.

3. Använd ord med många vokaler. Detta kan hjälpa dig något enormt då det är enklare att särskilja ord när du har en idé av vilka vokaler det är i ordet.

4. Stressa inte. Detta tipset kan tyckas uppenbart men det är oerhört viktigt att du inte skyndar dig igenom och faktiskt tar dig tiden att tänka efter. För vad som ofta händer är att man inser att man återanvände ord och inte lärde sig lika mycket om ordet som man hade kunnat.